Tobă şi lebăr de porc- reţete tradiţionale

  • Vizualizari
    881

Astăzi vă prezint rețetele de Tobă și Lebăr de porc, preparate exact cum se fac în comuna în care m-am născut, la noi în Florica, Buzău! Sper din suflet să le încercați și să vă placă! P.S.: M-ați întrebat mulți cum păstrez mai mult timp toba și lebărul. Răspunsul este simplu: le porționez și le pun direct în congelator!




RETETA TOBA DE PORC

Pentru trei tobe mari am folosit:

  • 2 urechi de porc
  • gușă de porc cu șorici (aproximativ 1 ½ kg)
  • slănină cu șorici (aproximativ 800 g)
  • 5 bucăți limbă
  • 5 bucăți inimă
  • 6 bucăți rinichi
  • 2 bucăți mușchiuleț
  • câteva frunze de dafin
  • cimbru uscat
  • boia dulce și iute
  • piper măcinat și boabe
  • sare




Mod de prepapare toba de porc:
Curățăm rinichii de nervuri și îi spălăm bine cu apă rece. Spălăm apoi restul organelor și carnea. Le punem la fiert în apă rece și adăugăm o lingură rasă de sare, câteva frunze de dafin și boabe de piper. Le fierbem aproximativ o oră și jumătate sau până când sunt bine pătrunse. Când sunt gata, le scoatem și le lăsăm să se răcească. Eu le-am scos în funcție de cât de repede au fiert… mai întâi rinichii, apoi carnea mai grasă, mușchiuleții, limba și la urmă inimile. Curățăm bucățile de limbă de pielița albă cât încă sunt calde.
Tocăm organele și carnea în bucăți potrivite, le amestecăm și le condimentăm după gust cu cimbru, boia, sare și piper măcinat. Dacă doriți, puteți adăuga și usturoi. Adăugăm 1-2 polonice din lichidul în care a fiert carnea. Amestecăm bine și gustăm. Dacă este nevoie, mai adăugăm sare sau condimente. Lăsăm carnea să stea așa cel puțin o jumătate de oră, apoi o mai amestecăm o dată.
Umplem intestinele cu compoziția de  carne, având grijă să nu le îndesăm prea tare. Le legăm la capete (sau coasem, dacă folosim stomac de porc). Înțepăm tobele în mai multe locuri cu o scobitoare și le punem la fiert în aceeași zeamă în care am fiert carnea și organele. Le fierbem la foc mic aproximativ o jumătate de oră. În timpul fierberii, mai înțepăm tobele de 3-4 ori, ca să nu se spargă. Cine dorește, poate folosi un dres nou pentru a înveli bucățile de tobă înainte de fierbere, evitând astfel spargerea lor. Când sunt gata, le scoatem și le punem la presat între două blaturi, cu o greutate deasupra. Le lăsăm așa până a doua zi. Dacă aveți posibilitatea, le puteți afuma 1-2 zile la fum rece. Până la servire, se pot păstra la frigider sau se porționează și se țin la congelator. O bunătate! V-am pregătit mai jos câteva fotografii cu pașii de preparare, ca să vă inspirați, iar imediat după ele, găsiți rețeta detaliată de lebăr de casă!

RETETA LEBAR DE PORC
Pentru patru buc. de lebăr  am folosit:

Ingrediente:
  • 2 bucăți ficat de porc (aproximativ 3 kg)
  • slănină sau gușă de porc (1 kg)
  • 3-4 ouă
  • 3 cepe mari tocate și înăbușite în puțin ulei
  • 2 frunze de dafin
  • o lingură boabe de piper
  • piper măcinat
  • boia dulce și iute
  • cimbru uscat
  • sare
  • Intestine de porc mai drepte




Mod de preparare lebăr de porc:
Spălăm ficatul și slănina/gușa de porc și le punem la fiert în apă cât să le acopere cu 3-4 degete. Eu am pus și niște slănină care avea puțin șorici. Se mai poate folosi și o bucată de  carne mai grasă. Adăugăm frunzele de dafin și boabele de piper. Îndepărtăm spuma care se formează ori de câte ori este nevoie. Le fierbem aproximativ trei sferturi de oră sau până sunt pătrunse.
După acest timp, le scoatem și, când se răcesc, le tăiem în bucăți mai mici, apoi le trecem prin mașina de tocat. Eu am atașat la mașina de tocat o sită de mărime medie, dar dacă doriți puteți folosi una mai deasă.
Batem ouăle cu furculița într-un castronel și le adăugăm în amestecul de ficat și slănină. Punem și ceapa călită și răcită, apoi condimentăm cu boia, sare, cimbru și piper măcinat. Dacă nu vă place vreun condiment, puteți renunța la el sau condimentați după gustul vostru. Amestecăm foarte bine toate ingredientele. Gustăm să vedem dacă mai este nevoie de sare sau condimente. Amestecul trebuie să fie păstos, nu uscat. Dacă este prea uscat, mai adăugați 1 ou sau puțin din zeama în care au fiert ficatul și slănina. Poate unii dintre dvs. vă întrebați de ce folosesc ouă la  lebăr, să știți că lebărul iese foarte bun, cremos și nu este înecăcios.
Umplem lebării cu ajutorul mașinii speciale sau cu mașina de tocat la care vom atașa dispozitivul pentru umplut cârnații/lebării/caltaboșii.
Legăm capetele mațelor cu sfoară, apoi le unim. Înțepăm lebării cu scobitoarea și îi punem la fiert în zeama în care a fiert carnea. Cine dorește, poate pune bucățile de lebăr la fiert într-un ciorap/dres nou pentru a evita spargerea acestora. Îi lăsăm să fiarbă la foc mic aproximativ un sfert de oră după primul clocot. Îi mai înțepăm din când în când cu scobitoarea ca să nu se spargă. Când sunt gata, îi scoatem și îi punem la presat între 2  blaturi cu o greutate deasupra. Îi lăsăm până a doua zi, apoi îi punem în frigider. Îi putem afuma (sau nu) și păstra mai mult timp la congelator. Un deliciu!
Am atașat mai jos câteva fotografii din timpul preparării, alături de două rețete suplimentare pentru inspirație.
Dacă vă încântă rețeta, vă rog să-mi spuneți lăsând un comentariu chiar aici, sub articol. Așa îmi arătați aprecierea pentru munca depusă și știu ce anume vă place cel mai mult.
De asemenea, m-aș bucura enorm dacă ați distribui rețeta pe Facebook sau pe alte rețele de socializare!
Vă invit să mă urmăriți și pe:

Vă aștept cu drag și în grupul „Buătăți din bucătăriile noastre”să gătim și să ne sfătuim împreună. Vă mulțumesc pentru vizită și vă mai aștept oricând, cu mare drag!
Aici găsiţi TOATE REŢETELE MELE DE LA A LA Z

În imaginea de mai jos puteți vedea rezultatul final: tobele, leberii și, pe lângă ele, patru caltaboși.

Aici găsiţi reţeta pentru CALTABOŞ.Iar aici găsiţi reţeta pentru CÂRNAŢI DE PORC.




Ingredients

    Probabil sa iti placa si:

    Leave a Review

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *