Peltea de gutui

  • Vizualizari
    4.063

Pelteaua de gutui este un jeleu frumos colorat, foarte parfumat, dulce si fin. Se poate folosi la diferite deserturi sau se poate consuma intinsa pe felii de paine unse cu unt. Pelteaua de gutui se poate face din gutui intregi, cum am facut eu, sau din coji si cotoare ramase de la prepararea dulcetii.



Daca probati reteta mea de Peltea de gutui sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata.

  Ingrediente:

  • gutui
  • zahar
  • lamaie
  • zeama de lamaie
  • apa

 

Mod de preparare peltea de gutui :
Prima data vom steriliza borcanele, aici am explicat cum se procedeaza.
Spalam gutuile si le lasam la scurs. Punem intr-o oala apa rece si o lamaie taiata in felii. ….eu am avut 2 kg de gutui cantarite inainte de curatare si am pus aproximativ 2,4 litri de apa. Taiem gutuile in felii, si pe masura ce le taiem le punem in oala pregatita mai inainte. Nu indepartam coaja si cotoarele, doar le curatam de eventualele stricaciuni. Eu am lasat si o parte din seminte. Apa din oala trebuie sa acopere fructele.  Punem oala pe foc mediu si lasam sa fiarba pana gutuile se inmoaie si furculita intra cu usurinta in ele…cam un sfert de ora a durat la mine. Cand sunt fierte, punem intr-o strecuratoare mare o panza curata sau o bucata de tifon impaturit in mai multe straturi si strecuram zeama. O masuram, o punem in oala si adaugam 800 g zahar la fiecare litru de lichid(zeama). Mie mi-a ramas cam 2 litri de lichid si am pus 1,6 kg zahar. Asezam oala pe foc potivit si amestecam pana se dizolva zaharul. Punem cam 3 linguri cu zeama de lamaie, apoi reducem focul si fierbem siropul pana se ingroasa. Pe parcursul fierberii inlaturam spuma care se formeaza ori de cate ori este nevoie…in felul acesta pelteaua va iesi limpede, clara. Vom observa pe parcurs ca pelteaua isi va schimba treptat culoarea….galbui, rozalie, iar la final va avea o culoare mai inchisa…mie mi-a iesit un rubiniu, dar culoarea poate diferi in functie de fructele pe care le vom folosi. Cat timp fierbe siropul/pelteaua ne apucam si de prepararea gemului/marmeladei de gutui, daca apasati aici gasiti reteta. Acum revenim la pelteaua noastra 🙂 …..ca sa ne dam seama cand este este gata facem “testul picaturii”: trecem cu o lingura prin sirop si lasam sa cada pe o farfurie ultimile picaturi. Daca picaturile sunt ferme si nu se imprastie, pelteaua este gata….daca nu, continuam sa o fierbem si repetam testul dupa 5-10 minute. Cand este gata, punem pelteaua ferbinte in borcane si inchidem borcanele cu capac. Invelim borcanele cu un prosop gros sau o patura si le lasam sa se raceasca lent, apoi le depozitam in camara sau intr-un loc mai racoros. A iesit atat de rafinata… deliciu garantat!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie. Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu….rubrica de comentarii este mai jos. In felul acesta imi rasplatiti munca. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare.
Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile de Facebook Facebook , pe Instagram si  Pinterest. Va astept cu drag si in grupul „Bunatati din bucatariile noastre” sa gatim si sa ne sfatuim impreuna. Va multumesc pentru vizita si va mai astept, oricand, cu mare drag!
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.



 



Aici gasiti reteta pentru DULCEATA DE GUTUI.Iar aici gasiti reteta pentru COMPOT DE GUTUI.


Ingredients

    Probabil sa iti placa si:

    Recipe Reviews

    • Gicuța

    • Gicuța

      Buna. Ma bucur ca ti-au reusit si ca impartasesti retetele mele si cu alte gospodine. O zi frumoasa! <3

    • Anonim

      Buna ziua, va multumesc pentru aceasta reteta eu am facuto anul trecut si o repeta si anul acesta. Si va urmaresc si alte retete. Am facut si de trandafiri tot dupa reteta ei , am pubblicato si la prietenele mele si au fost multumite multumesc pentru toate retetele publicate! ❤👋

    Leave a Review

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *