Prajitură (tort) la metru

  • Vizualizari
    4.947

Bine ați revenit în bucătăria mea, dragii mei! Astăzi vă aduc un desert pe care îl știm cu toții de mai demult: spornic, aspectuos și nemaipomenit de gustos – prăjitura sau tortul la metru. Vă recomand cu drag și această rețetă și vă invit să o citiți mai jos.




 

Vă invit cu drag să testați rețeta mea de Prăjitură (tort) la metru, precum și orice alte preparate de pe blog. Aștept cu interes feedback-ul dumneavoastră sincer cu privire la gust. Toate sfaturile și sugestiile primite sunt extrem de valoroase, deoarece cred cu tărie că procesul de învățare nu se termină niciodată.

Ingrediente
Pentru 2 checuri avem nevoie de:

  • 8 ouă de mărime medie
  • 1 ½ cană cu zahăr (300 g)
  • 2 căni cu făină (300 g)
  • ½ cană ulei
  • 1 linguriță esență de rom
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 2 linguri cacao (50 g)
  • un vârf cuțit de sare

Crema:

  • 1 litru lapte
  • 1 cană cu zahăr (200 g)
  • 4 gălbenușuri
  • 6 linguri făină (150 g)
  • 175 g unt 82% grăsime
  • 2 lingurițe esență de vanilie

Glazura:

  • 300 g ciocolată 50%cacao
  • 75 g unt
  • 100 ml lapte

Decor:

  • 100 g ciocolată albă
  • 2 linguri lapte

 



Mod de preparare
Pregătirea Checurilor:
Făina, zahărul și uleiul le vom măsura cu o cană de 250 ml sau le vom cântări. Măsurăm/cântărim toate ingredientele ca să le avem la îndemână. Din cantitatea de făină scoatem două linguri și le punem deoparte. Tapetăm două tăvi cu hârtie de copt. Udăm înainte tăvile în interior ca să se așeze frumos hârtia în ele (eu am folosit tăvile de cozonac cu dimensiunea 32cm x 12cm x 7cm). Aprindem cuptorul la foc mediu (180°C). Spargem ouăle separând albușurile de gălbenușuri. Albușurile le vom pune în bolul mixerului sau alt bol, iar gălbenușurile într-o crăticioară sau alt vas cu fundul mai gros, care să aibă un volum de cel puțin 1,5 litri. Mixăm albușurile cu sarea până obținem o spumă tare. Adăugăm în trei reprize zahărul și mixăm bine de fiecare dată până acesta se dizolvă complet, obținând o bezea tare și lucioasă. Separat, cu ajutorul telului în formă de pară, amestecăm gălbenușurile cu uleiul pus ca la maioneză. Cu mixerul la viteză mică, incorporăm treptat gălbenușurile în bezea. Adăugăm în 3-4 reprize făina cernută, amestecând ușor, de sus în jos cu telul sau o spatulă de bucătărie. Compoziția obținută o împărțim în două părți egale. Peste o parte punem cacaoa și esența de rom, iar în cealaltă parte punem cele două linguri de făină oprite și esența de vanilie. Omogenizăm ambele compoziții la fel ca mai înainte, cu mișcări ușoare de jos în sus. Turnăm compoziția albă și cea maro în tăvi. Punem tăvile în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 30-35 minute. Putem să facem testul cu scobitoarea: înfigem o scobitoare în mijlocul checului și dacă iese curată, fără aluat prins pe ea, înseamnă că este copt. Dacă se prinde aluat pe scobitoare, mai lăsăm 5 minute în cuptor, apoi repetăm testul. Când sunt gata, scoatem checurile din tăvi și le lăsăm să se răcească complet.
Prepararea Cremei:
Cât timp checurile stau la copt în cuptor, pregătim crema. Peste gălbenușurile din cratiță punem zahărul și amestecăm bine cu telul în formă de pară (zahărul nu trebuie să se dizolve, se va dizolva când vom fierbe crema). Adăugăm făina lingură cu lingură, amestecând bine după fiecare, apoi turnăm laptele treptat și omogenizăm. Punem amestecul astfel obținut la fiert pe foc mic. Dacă doriți, îl puteți fierbe pe baie de aburi. Fierbem crema amestecând continuu cu telul până se îngroașă ca o smântână mai consistentă. Când este gata, oprim focul de sub cratiță, adăugăm untul și esența, apoi omogenizăm. Punem direct peste cremă folie alimentară, apoi o lăsăm la răcit.
Asamblare și Decor:
Tăiem checurile în felii, apoi le ungem pe o parte cu cremă. Le lipim alternând feliile albe cu cele maro (eu am făcut două bucăți pe care le-am asamblat direct pe o tavă). Dăm tava la frigider până pregătim glazura: punem toate ingredientele într-un vas și le topim pe baie de aburi. Turnăm glazura caldă peste cele două prăjituri și dăm din nou tava la frigider. Pentru decor, rupem ciocolata albă într-un vas, adăugăm laptele peste ea și o topim pe baie de aburi. Când se răcorește, luăm cu lingurița și trasăm dungi deasupra prăjiturilor peste glazură. Cel mai bine este să lăsăm prăjitura peste noapte în frigider (eu am tăiat-o pe prima după 2 ore). Tăiem prăjitura oblic, începând cu un colț, astfel se vor obține feliile dungate. Spornică, frumoasă și delicioasă!

Am atașat mai jos câteva fotografii din timpul preparării, alături de două rețete suplimentare pentru inspirație.
Dacă vă încântă rețeta, vă rog să-mi spuneți lăsând un comentariu chiar aici, sub articol. Așa îmi arătați aprecierea pentru munca depusă și știu ce anume vă place cel mai mult.
De asemenea, m-aș bucura enorm dacă ați distribui rețeta pe Facebook sau pe alte rețele de socializare!
Vă invit să mă urmăriți și pe:

Vă aștept cu drag și în grupul „Bunătăți din bucătăriile noastre”să gătim și să ne sfătuim împreună. Vă mulțumesc pentru vizită și vă mai aștept oricând, cu mare drag!
Aici găsiţi TOATE REŢETELE MELE DE LA A LA Z

Aici l-am repetat doar ca i-am facut o glazura simpla de cacao- reteta aici

Iar aici găsiţi reţeta pentru CHEC CU APĂ MINERALĂ.

 



Ingredients

    Probabil sa iti placa si:

    Recipe Reviews

    • Gicuța

      Cui drag, o primavara frumoasa sa ai!

    • Anonim

      Multumesc pentru reteta

    Leave a Review

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *