
- Vizualizari23
Maiaua naturală este un agent de fermentare “viu”, obținut dintr-un amestec simplu de făină și apă, lăsat să fermenteze în timp. Este folosită pentru a prepara o pâine mai sănătoasă, mai ușor de digerat și cu un termen de păstrare mai lung decât pâinea cu drojdie comercială. Vă invit să citiți mai jos articolul.
Sper ca această rețetă de Maia naturală sau drojdie sălbatică să vă aducă bucurie în bucătărie! Vă aștept cu drag să reveniți și să-mi povestiți cum a fost, fie că alegeți această rețetă sau oricare alta de pe blog. Părerile și sugestiile voastre mă ajută enorm, pentru că, așa cum se spune, învățăm mereu unii de la alții.
Ingrediente:
- 100 g făină integrală de grâu
- 100 g apă la temperatura camerei
Pentru hrănire (zilele 2-4):
- 100 g făină albă/zi 10-12 % proteină
- 100 g apă/zi
Pentru hrănire (zilele 5-7..):
- 200 g făină albă/zi 10-12 % proteină
- 200 g apă/zi
Ustensile:
- doua borcane de sticlă (720 ml/borcan).
- cântar de bucătărie
- o spatulă sau lingură pentru amestecat
🍞
Ziua 1:
În prima zi am folosit o cutie de plastic în care am amestecat 100 de grame de făină integrală cu 100 de grame de apă. Eu am folosit apă plată, nu de la robinet. Am amestecat bine, am acoperit cutia parțial – ca să poată respira – și am lăsat-o pe masa de bucătărie pentru 24 de ore. Trebuie să ne asigurăm că temperatura din bucătărie este de cel puțin 21ºC. Nu punem cutia lângă surse de căldură (calorifer, cuptor).
Începând cu a doua zi, am renunțat la cutia de plastic și am trecut la două borcane de sticlă de 720 de mililitri. De acum înainte, vom folosi aceste borcane și vom schimba maiaua dintr-un borcan curat în celălalt, zilnic, folosind doar făină albă pentru hrănire.
Hrănire zilele 2-4:
Din a doua zi, începem rutina de hrănire și aruncarea unei părți din cultură. Nu trebuie să hrănim toată maiaua! În primul rând, amestecăm bine în borcanul/cutia cu maia ca să oxigenăm cultura. Dacă se separă și vedem un strat de lichid la suprafață, nu îl aruncăm, ci îl amestecăm înapoi cu maiaua, altfel stricăm proporția de hidratare.
Acum avem nevoie de cel de-al doilea borcan de sticlă, curat. Punem borcanul gol pe cântar, îl resetăm la zero și transferăm 100 de grame de maia în el. Doar de atât avem nevoie! Restul din primul borcan îl aruncăm, iar borcanul îl spălăm pentru că vom avea nevoie de el în ziua următoare.
Resetăm cântarul la zero și adăugăm 100 de grame de apă. Amestecăm energic. Apoi, resetăm din nou cântarul la zero și adăugăm 100 de grame de făină albă. Întotdeauna vom pune mai întâi apa, amestecăm bine și la final făina!
Acoperim borcanul doar parțial, nu ermetic, pentru a lăsa maiaua să respire. O lăsăm pe masa de bucătărie timp de 24 de ore.
În zilele 2-5, maiaua începe deja să dea semne clare de creștere în volum, este plină de bule de aer și are o aromă plăcută, acrișoară.
Hrănire zilele 5-7:
Dacă în primele patru zile trebuie să hrănim maiaua la fiecare 24 de ore, în zilele următoare trebuie să repetăm procedura de hrănire la fiecare 12 ore. Din ziua a cincea, maiaua începe să își dubleze sau tripleze volumul după primele 5-6 ore de la hrănire, să devină acidă și să aibă un miros ușor înțepător. Perioada minimă de hrănire este de șapte zile, însă se poate continua acest proces până la 8-10 zile.
Verificare și depozitare:
După ziua a 7-a, ar trebui să avem deja o maia sănătoasă și activă. Pentru testare, luăm o linguriță de maia și o punem într-un pahar cu apă. Dacă plutește, este bună de folosit la prepararea pâinii.
După ce scoatem din maia cantitatea necesară pentru rețeta de pâine, păstrăm 100 de grame în borcanul curat și o hrănim imediat cu 100 de grame de apă și 100 de grame de făină albă.
O lăsăm vreo 5-6 ore pe masa de bucătărie, apoi închidem ermetic capacul borcanului și o punem în frigider. Se va păstra perfect ani de zile, cu condiția să nu uităm să o hrănim o dată pe săptămână. Să vă fie de folos! În curând o sa revin cu rețete de pâine cu maia.
Am atașat mai jos câteva fotografii din timpul preparării, alături de două rețete suplimentare pentru inspirație.
Dacă vă încântă rețeta, vă rog să-mi spuneți lăsând un comentariu chiar aici, sub articol. Așa îmi arătați aprecierea pentru munca depusă și știu ce anume vă place cel mai mult.
De asemenea, m-aș bucura enorm dacă ați distribui rețeta pe Facebook sau pe alte rețele de socializare!
Vă invit să mă urmăriți și pe:
Vă aștept cu drag și în grupul „Bunătăți din bucătăriile noastre”, să gătim și să ne sfătuim împreună. Vă mulțumesc pentru vizită și vă mai aștept oricând, cu mare drag!
Aici găsiţi TOATE REŢETELE MELE DE LA A LA Z.
Aici găsiți un articol despre cum folosim drojdia congelată, uscată sau proaspătă, la cozonac sau alte aluaturi.
Aici găsiți rețeta pentru PÂINE FĂRĂ FRĂMÂNTARE.









Leave a Review