Gogonele in saramura

  • Vizualizari
    40.496

Gogonelele in saramura sunt muraturile preferate a multora dintre noi si se pot consuma alaturi de fripturi, musaca, fasole sau diverse tocanite….sunt crocante, zemoase si aromate. Reteta este foarte simplu si usor de facut si nu iti trebuie cine stie ce indemanare pentru a o pregati. Noi in fiecare an punem macar 5 kg de gogonele cum am facut si de data aceasta.




Daca probati reteta mea de Gogonele in saramura sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata ????.

Ingrediente:

  • 5 kg gogonele
  • 400 g morcovi
  • o telina mare(radacina+ frunze)
  • o radacina mare de hrean
  • marar uscat
  • cimbru uscat
  • o capatana de usturoi
  • cativa ardei iuti
  • 2 lingurite piper boabe
  • 4 lingurite boabe de mustar
  • 2 lingurite boabe de ienibahar

Saramura:

  • 5 litri apa
  • 5 linguri sare neiodata pentru muraturi(150 g)




Mod de preparare:
Prima data vom prepara saramura, adica punem intr-o oala cei 5 litri de apa impreuna cu sarea. Asezam oala pe foc potrivit si amestecam ca sa se dizolve sarea….nu este nevoie sa clocotim saramura, o tinem pe foc doar pana sarea se dizolva. Cand este gata, o lasam sa se raceasca complet.
Spalam gogonelele cu apa rece si le lasam la scurs. Curatam si spalam telina, hreanul si morcovii. Taiem hreanul si telina in suvite, la fel si morcovii. Eu m-am jucat putin si am decupat, din morcovi si telina niste floricele…le-am decupat cu o forma de bucatarie. Decojim usturoiul si il taiem in jumatati. Punem pe fundul borcanelor frunze de telina, crengute de cimbru, hrean, apoi incepem sa asezam  gogonelele, iar printre ele adaugam bucati de telina, hrean, morcovi, usturoi si ardei iuti intregi. Eu am folosit doar 5 ardei iuti la ambele borcane. Daca aveti gogonele mai parguite/coapte le puneti deasupra. La fiecare borcan de 5 litri punem o lingurita cu piper boabe, una de ienibahar si doua cu mustar boabe. Condimentele sunt la alegere, le folositi pe care va plac. Deasupra asezam frunze de telina, marar si crengute de cimbru. Turnam saramura care trebuie sa acopere in totalitate legumele, apoi lasam borcanele in bucatarie peste noapte fara sa infiletam capacele. A doua zi punem niste stinghiute deasupra gogonelelor pentru a le tine presate, apoi inchidem borcanele cu capace si le depozitam pe balcon sau in beci. Punem sub borcane mai multe straturi de ziare sau le asezam pe niste tavite sau farfurii pentru ca o sa inceapa fermentatia si este posibil sa dea din saramura pe afara. Cand gogonelele dau semn ca fermenteaza, adica la suprafata saramurii se formeaza o spuma care NU trebuie inlaturata, incepem sa le vanturam. Este posibil ca si zeama sa inceapa sa se tulbure usor, dar nu va speriati…este normal sa se intample acest lucru. Gogonelele pot fermenta in 2-3 zile, depinde ce temperatura este in incaperea in care sunt depozitate. Le vom vantura in fiecare zi, timp de o saptamana, astfel: scurgem saramura din borcane intr-o oala sau in alt vas. Saramura din fiecare borcan o putem scurge printr-o strecuratoare si condimentele(piper, boabe de mustar) care ajung in ea le punem din nou in fiecare borcan. Repetam de 10-15 ori sa turnam saramura dintr-o oala in alta, apoi o punem din nou in borcane si le inchidem cu capace….treaba cu vanturatul ne ia putin timp, dar vom avea cele mai bune gogonele murate….cam asta-i tot, sper ca m-am facut inteleasa????. Sa aveti spor la preparat bunatati!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie. Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu….rubrica de comentarii este mai jos. In felul acesta imi rasplatiti munca. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare.
Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile de Facebook– Facebook , pe Instagram si  Pinterest. Va astept cu drag si in grupul Bunatati din bucatariile noastre” sa gatim si sa ne sfatuim impreuna. Va multumesc pentru vizita si va mai astept oricand, cu mare drag????!
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.

Aici gasiti reteta pentru GOGONELE MURATE  in care am pus si putin otet si zahar.Iar aici gasiti o reteta de SALATA DE GOGONELE( pentru iarna)




Ingredients

    Probabil sa iti placa si:

    Leave a Review

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *