Dulceata de gutui

  • Vizualizari
    78.953

Ne place mult dulceata de gutui…ne place aroma si textura. O folosesc la diferite deserturi sau o mancam pe felii de paine unse cu unt. Daca doriti ca dulceata




Daca probati reteta mea de Dulceata de gutui sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata.

 

    Ingrediente:
  • 2 kg de gutui cantarite dupa curatare
  • 2 kg zahar
  • 1 litru apa
  • zeama de la 2 lamai

 

Mod de preparare:
Mai intai ne ocupam de sterilizarea borcanelor: le spalam cu apa si detergent de vase, apoi si le clatim bine si  le asezam intr-o tava, fara sa se atinga intre ele. Punem tava cu borcanele in cuptor si il aprindem la foc mic. Sterilizam borcanele in jur de 20 de minute, apoi inchidem flacara cuptorului. Punem in tava cu borcane si capacele acestora, spalate in prealabil. Le lasam in cuptorul cald pana se racesc si terminam dulceata de facut.
Spalam gutuile, le stergem si le curatam de coaja si cotor. Avem grija sa indepartam si partea mai tare din interior. Punem apa cu zaharul la fiert intr-o oala (cratita)cu peretii grosi si lasam sa fiarba 15-20 de minute sau pana se formeaza un sirop. La dulceturi se pun cantitati egale de fructe si zahar, dar daca se doreste se poate reduce cantitatea de zahar.  Si cantitatea de apa o reducem daca punem mai putin zahar. Cat timp siropul fierbe taiem gutuile in cubulete. Pe masura ce le taiem le stropim cu zeama de lamaie ca sa nu se oxideze prea mult. Adaugam gutuile in sirop si le fierbem la foc potivit avand grija sa amestecam periodic in ele. Lasam dulceata sa fiarba pana mai scade…vom observa ca gutuile capata o culoare usor rosiatica. Nu trebuie sa scada prea mult pentru ca dupa racire se va ingrosa destul. Eu am fiert-o aproximativ 50 de minute. Cand dulceata este gata o punem fierbinte in borcanele pregatite dinainte. Pe masura ce le umplem le sigilam cu capace si le intoarcem cu fundul in sus ca sa faca vid. Dupa un sfert de ora le ridicam in pozitia normala si le acoperim cu un prosop gros. Le lasam sa se raceasca complet, apoi le depozitam pe raftul din camara/ pivnita. Din cantitatile mentionate mi-au iesit 9 borcanele de 370 g si un borcan de 450 g. Deliciu de toamna!
Update: In mod obisnuit, cand facem dulceturi, trebuie sa stergem tot timpul marginile interioare ale cratitei cu un burete nou imbibat in apa si stors bine si sa inaluram spuma care se formeaza deasupra….de data asta nu am facut-o, iar cu toate acestea dulceata mea a iesit grozav de buna si nu s-a zaharisit. Am mai avut un borcanel ramas cu dulceata facuta  acum trei ani, ce-i drept dulceata s-a mai inchis la culoare, dar aroma si gustul au ramas la fel. Spor la facut bunatati!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie. Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu….rubrica de comentarii este mai jos. In felul acesta imi rasplatiti munca. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare.
Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile de Facebook Facebook , pe Instagram si  Pinterest. Va astept cu drag si in grupul „Bunatati din bucatariile noastre” sa gatim si sa ne sfatuim impreuna. Va multumesc pentru vizita si va mai astept, oricand, cu mare drag!
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.


Ingredients

    Probabil sa iti placa si:

    Recipe Reviews

    • Lucia

      SUPER RETETE, RESPECT ȘI ADMIRATIE!!!

      • Gicuţa

        Va multumesc tare mult, o zi frumoasa!

    • Anonim

      Super!!!

      • Gicuţa

        Va multumesc frumos pentru vizita si aprecieri! Va mai astept, cu drag, o seara frumoasa!

    • Gicuța

      Cu drag!

    Răspunde-i lui Lucia Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *