
- Vizualizari804
Crema de zahar ars este racoritoare si aromata. Este un desert facut din zahar caramelizat, oua, lapte si arome. A fost si va ramane unul dintre deserturile preferate din copilarie.
Ingrediente
Pentru caramel:
- 200 g zahar(8 linguri)
Pentru crema:
- 8 oua
- un litru de lapte
- 200 g zahar(8 linguri)
- semintele de la o pastaie vanilie(2-3 pliculete de zahar vanilat sau esenta de vanilie)
- un varf cutit de sare
Mod de preparare:
Punem 200 g zahar intr-o cratita cu fundul gros si o asezam pe foc potrivit. Lasam zaharul la caramelizat avand grija sa nu il ardem ca va deveni amarui. Putem amesteca ocazional in el ca sa se caramelizeze uniform. Cand zaharul s-a topit si are o culoare aramie oprim focul de sub cratita si turnam caramelul intr-o cratita mai inalta (am folosit una de 2,5 litri). Se poate carameliza si direct in cratita in care urmeaza sa facem crema. Rotim cratita pana tapetam peretii si fundul acesteia. Lasam deoparte sa se raceasca si intareasca caramelul.
Aprindem cuptorul la foc mediu(170-180°C).
Spargem ouale in vasul mixerului sau in alt bol, adaugam zaharul, sarea si vanilia. Le mixam pana zaharul se dizolva, apoi adaugam treptat laptele. Turnam amestecul astfel obtinut in cratita tapetata cu caramelul. Asezam cratita intr-o tava mai inalta, apoi turanam apa in tava pana o umplem aproape pe jumatate. Dam tava cu cratita la cuptor pentru aproximativ 50 de minute sau pana crema se rumeneste frumos deasupra si incepe sa se desprinda de marginile cratitei. In timpul coacerii adaugam la fiecare 10-15 minute cate o ceasca cu apa rece in tava. Apa din tava nu trebuie sa fiarba. Cand este gata, scoatem cratita din tava cu apa si o lasam la racit. Cand ajunge la temperatura camerei o punem in frigider sa stea peste noapte. A doua zi asezam o farfurie/platou( putin adanca/adanc) deasupra cratitei si rasturnam crema. O portionam in momentul servirii. O servim rece, de la frigider. Deliciu!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie. Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu….rubrica de comentarii este mai jos. In felul acesta imi rasplatiti munca. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare.
Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile de Facebook– Facebook , pe Instagram si Pinterest. Va astept cu drag si in grupul „Bunatati din bucatariile noastre” sa gatim si sa ne sfatuim impreuna. Va multumesc pentru vizita si va mai astept oricand, cu mare drag!
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.
Aici gasiti reteta pentru TORT CU CREMA DE ZAHAR ARS.
Iar aici gasiti o varianta delicioasa pentru TORT CU MERE SI CREMA DE ZAHAR ARS.








Leave a Review