Ciorba de fasole boabe

  • Vizualizari
    1.221

Ciorba/supa de fasole boabe, este o ciorba ieftina, satioasa si tare gustoasa. Este preferata romanilor in posturile de peste an, dar si in sezonul rece. Se serveste alaturi de paine proaspata, ceapa sau ardei iuti…dupa preferinta.





Daca probati reteta mea de Ciorba de fasole boabe sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata ????.

Ingrediente:
  • 350-400 g fasole boabe
  • o ceapa mare
  • un morcov mare
  • un ardei gras(am folosit congelat)
  • o bucatica de telina
  • cimbru uscat(optional)
  • piper macinat
  • sare
  • 1 legatura patrunjel

Pentru “prajeala”:

  • o ceapa mare
  • o ceasca suc de rosii sau o lingura de pasta de rosii
  • 2 linguri ulei




Alegem fasolea de impuritati, apoi o spalam si o punem intr-un vas. Turnam apa rece cat sa treaca peste ea cu doua palme si o lasam sa stea asa peste noapte ca sa se inmoaie. O punem intr-un loc mai racoros sau in frigider ca sa nu fermenteze.  Boabele de fasole vor creste in volum de doua sau chiar trei ori, asa ca aveti grija sa o puneti intr-un vas incapator.
A doua zi inlaturam boabele care plutesc la suprafata apei si vom opari de doua ori fasolea inainte de gatire. Prin aceasta operatiune mai eliminam din substantele care produc balonarea. Cum procedam: scurgem apa in care a stat fasolea peste noapte, o inlocuim cu alta si o punem la fiert. Cand incepe sa fiarba o lasam sa clocoteasca 5 minute, apoi o scurgem din nou, punem alta apa si o lasam iarasi sa clocoteasca alte cinci minute. In a treia apa vom gati fasolea pana la final, deci vom pune apa ca sa treaca peste fasole macar cu o palma si o lasam sa fiarba la foc potrivit. Daca apa scade prea mult mai putem adauga apa fierbinte. Daca doriti puteti adauga si o frunza de dafin.
Intre timp curatam si spalam legumele. Dam telina pe razatoarea mica, iar restul legumelor le taiem in cubulete. Le adaugam in oala cu fasolea cand aceasta este fiarta pe jumatate.
Prajeala:
Incingem uleiul intr-o craticioara, adaugam ceapa tocata marunt, un praf de sare si 2-3 linguri cu apa. Inabusim ceapa pana se inmoaie, apoi adaugam sucul de rosii si lasam sa fiarba cu totul aproximativ 10 minute. Aceasta “prajeala” o vom pune in oala cand fasolea este bine fiarta. Condimentam ciorba cu cimbru, piper si sare, lasam sa mai dea cateva clocote, oprim focul de sub oala si punem patrunjelul tocat marunt. Acoperim oala cu capac si dupa un sfert de ora putem servi ciorba…cu ceapa si paine proaspata am servit-o noi. Optional, se pot adauga si alte legume:pastarnac sau radaina de patrunjel. Cine doreste poate acri ciorba: cu bors, otet, zeama de varza sau cu corcoduse. De asemenea ciorba de fasole se poate fierbe si la oala sub presiune, se opareste de doua ori cum am explicat mai sus, apoi se pune la fiert impreuna cu legumele. Se fierbe aproximativ 35-40 de minute, depinde de fasole. Ceapa inabusita cu bulionul se adauga la fel, cand fasolea este fiarta. Sa va fie de folos!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie. Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu….rubrica de comentarii este mai jos. In felul acesta imi rasplatiti munca. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare.
Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile de Facebook Facebook, pe Instagram si Pinterest. Va astept cu drag si in grupul „Bunatati din bucatariile noastre”sa gatim si sa ne sfatuim impreuna. Va multumesc pentru vizita si va mai astept oricand, cu mare drag????!
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.



Ingredients

    Probabil sa iti placa si:

    Recipe Reviews

    • Gicuța

      Iti multumesc, o zi frumoasa sa aveti!

    • Unknown

      Super buna și foarte sănătoasă, felicitări !

    Leave a Review

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *