
-
Vizualizari6.880
Gata si prima portie de zacusca pe anul acesta! Cu siguranta mai urmeaza cel putin una, la iarna tare bine ne va prinde.

Daca probati reteta mea de Zacusca de vinete sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata.
Ingrediente:
- 5 kg vinete
- 3 kg ardei kapia
- 1,5 kg ceapa
- 2 morcovi
- 800 ml suc de rosii gros(passata)
- sare
- piper macinat
- 3 frunze de dafin
- 800-850 ml ulei
Mod de preparare:
Coacem vinetele si ardeii pe tabla speciala sau pe gratarul cu carbuni. Cantitatile din reteta le-am dat cu legumele crude, inainte de curatare. Decojim vinetele fierbinti si le lasam in strecuratoare cel putin 2 ore ca sa se scurga bine de zeama amara.
Ardeii copti ii punem intr-un vas, presaram sare peste ei si acoperim vasul cu capac sau cu folie alimentara. Ii lasam 20-25 de minute(se poate si mai mult) “la aburit”, apoi indepartam cojile, cotoarele si semintele si ii punem intr-o strecuratoare sau in alt vas.
Pana se scurg vinetele ne ocupam de borcane. Din ingredientele date, mie mi-au iesit 15 borcane cu volumul de 370 ml, va spun asta ca sa stiti cam cate borcane sa pregatiti.
*Spalam borcanele cu apa calda si detergent de vase, le clatim bine, apoi le asezam pe o tava fara sa se atinga intre ele si fara sa le inchidem cu capace. Capacele le vom pune in tava dupa ce inchidem cuptorul. Punem tava cu borcanele in cuptor la foc mic pentru 15-20 de minute, apoi oprim focul si le lasam acolo sa se raceasca. Nu uitam de capace sa le punem si pe ele.
*Curatam ceapa de coaja, o spalam, apoi o taiem in bucati si o trecem prin masina de tocat. La fel trecem si ardeii, iar vinetele le pasam cu blenderul sau le tocam marunt. Daca doriti, puteti taia ceapa solzisori si ardeii in cubulete… cum am facut eu aici.
Alegem un vas(cratita/ oala) incapator cu peretii grosi si punem in el uleiul la incins. Cand se incinge adaugam ceapa si ½ lingurita sare. Amestecam, lasam ceapa la inabusit 7-8 minute, apoi adaugam morcovul dat pe razatoarea mare. Cand legumele se inmoaie punem ardeiul, amestecam din nou si cand compozitia incepe sa clocoteasca punem vinetele si frunzele de dafin. Dupa 10 minute de fierbere adaugam passata(suc gros) de rosii, si lasam zacusca sa fiarba la foc mic aproximativ o ora si jumatate. Eu am avut suc de rosii facut in casa, a fost foarte gros.Timpul de fierbere depinde de vasul in care facem zacusca…daca am ales un vas mai larg, zacusca va fierbe mai repede, iar daca avem unul mai inalt timpul de gatire va fi mai mare. Daca doriti (recomand! ), puteti fierbe zacusca in cuptor.
Avem grija sa amestecam des ca sa nu se lipeasca legumele de fundul vasului. Cu o jumatate de ora inainte ca zacusca sa fie gata punem sare si piper dupa gust. Cand zacusca este fiarta(vom observa ca uleiul incepe sa iasa la suprafata legumelor) inchidem focul de sub vas si o lasam putin sa se racoreasca. Indepartam frunzele de dafin si punem zacusca in borcanele sterilizate.
inchidem focul de sub vas si o lasam putin sa se racoreasca. Indepartam frunzele de dafin si punem zacusca in borcanele sterilizate.
Inchidem borcanele cu capace si le asezam intr-o oala/cratita in care asternem un prosop de bucatarie, o laveta curata sau mai multe straturi de hartie. Turnam apa rece pana aproape de capacele borcanelor, punem oala pe foc mediu si lasam sa fiarba. Cand apa incepe sa clocoteasca reducem focul si continuam sa fierbem borcanele timp de 45 de minute. Lasam borcanele sa se raceasca in apa in care au fiert, acoperite cu un prosop gros sau un capac pus peste cratita, apoi le scoatem, le stergem si le depozitam in camara sau beci. Bunatate!
Am atasat mai jos cateva fotografii din timpul prepararii, plus alte doua retete pentru inspiratie. Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu. In felul acesta, imi rasplatiti munca si ma ajutati sa stiu ce va place.
Pentru mine ar fi o mare bucurie daca veti distribui reteta pe Facebook sau pe alte retele de socializare.
Ma puteti urmari pe paginile de Facebook– Facebook , pe Instagram si Pinterest daca va place ceea ce fac. Va astept cu drag si in grupul „Bunatati din bucatariile noastre”, sa gatim si sa ne sfatuim impreuna. Va multumesc pentru vizita si va mai astept oricand, cu mare drag!
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.
Recipe Reviews