
-
Vizualizari82
Dragilor, am pus laolaltă vinete coapte și ciuperci proaspete, morcov, ceapa si ardei, și a ieșit o zacuscă de-ți lingi degetele! E plină de arome, cremoasă și așa de gustoasă că nu te mai saturi din ea. Musai s-o încercați și voi, e o nebunie!
Dacă încerci rețeta mea de Zacuscă de vinete și ciuperci sau orice altă rețetă de pe blog, te aștept cu drag să revii și să-mi spui cât de mult ți-a plăcut rezultatul! Toate sfaturile și sugestiile tale sunt binevenite, căci omul cât trăiește învață
Ingrediente:
- 1,2 kg vinete coapte și curățate (cca 2,5 kg crude)
- 1,5 kg ardei capia copt și curățat (cca 3 kg cruzi)
- 1 kg ciuperci
- 1,5 kg ceapă
- 400 g morcovi
- ½ căpățână usturoi
- 4-5 foi de dafin
- 1 litru passata de roșii (suc gros de roșii)
- Sare (neiodată)
- Piper măcinat
- 650 ml ulei
Mod de preparare:
Coacem vinetele și ardeii pe tabla specială sau pe grătarul cu cărbuni. Decojim vinetele fierbinți și le lăsăm în strecurătoare cel puțin 2 ore ca să se scurgă bine de zeama amăruie.
Ardeii copți îi punem într-un vas, presărăm sare peste ei și acoperim vasul cu capac sau cu folie alimentară. Îi lăsăm 20-25 de minute (se poate și mai mult) “la aburit”, apoi îndepărtăm cojile, cotoarele și semințele și îi punem într-o strecurătoare sau în alt vas. Sucul pe care îl lasă, nu îl aruncăm, îl vom folosi la zacuscă.
Până se scurg vinetele ne ocupăm de borcane. Din ingredientele date, nouă mie mi-au ieșit 11 borcane cu volumul de 370 ml și 7 borcane de 200 ml, vă spun asta ca să știți cam câte borcane să pregătiți. Spălăm borcanele cu apă caldă și detergent de vase, le clătim bine, apoi le așezăm pe o tavă fără să se atingă între ele și fără să le închidem cu capace. Capacele le vom pune în tavă după ce închidem cuptorul. Punem tava cu borcanele în cuptor la foc mic pentru 15-20 de minute, apoi oprim focul și le lăsăm acolo să se răcească. Nu uităm de capace să le punem și pe ele.
Curățăm ceapa de coajă, o spălăm, apoi o tăiem mărunt. Curățăm ciupercile și piciorușele acestora, iar dacă este cazul le trecem sub jet de apă rece. Morcovul îl curățăm de coajă și îl dăm pe răzătoarea fină. Trecem prin mașina de tocat, ciupercile, ardeii și vinetele. Dacă doriți, le puteți tăia mărunt.
Alegem un vas încăpător cu fundul gros și punem în el uleiul la încins. Când se încinge adăugăm ceapa și ½ linguriță sare. După cca 1 minut punem aproximativ 100 ml din zeama care și-au lăsat-o ardeii. Amestecăm, lăsăm ceapa la înăbușit 7-8 minute, apoi adăugăm morcovul ras. Mai turnăm zeama de la ardei, iar când legumele se înmoaie punem ardeiul, amestecăm din nou și când compoziția începe să clocotească punem vinetele. După 10 minute de fierbere adăugăm passata (suc gros) de roșii, frunzele de dafin și usturoiul dat pe răzătoarea fină. Condimentăm cu sare și piper măcinat, apoi transferăm vasul în cuptor.
Lăsăm zacusca să fiarbă la foc mic aproximativ o oră și jumătate. Timpul de fierbere depinde de vasul în care facem zacusca: dacă am ales un vas mai larg, zacusca va fierbe mai repede, iar dacă avem unul mai înalt, timpul de gătire va fi mai mare. Dacă doriți, puteți continua gătirea pe aragaz, nu în cuptor, dar eu recomand cuptorul.
Avem grijă să amestecăm în zacuscă ca să nu se lipească legumele de fundul vasului. Când zacusca este fiartă, vom observa că uleiul începe să iasă la suprafața legumelor. Când este gata, o lăsăm puțin să se răcorească, îndepărtăm frunzele de dafin și punem zacusca în borcanele sterilizate.
Închidem borcanele cu capace și le așezăm într-o oală/cratiţă(sau doua), în care așternem un prosop de bucătărie, o lavetă curată sau mai multe straturi de hârtie. Turnăm apă rece până aproape de capacele borcanelor, punem oala pe foc mediu și lăsăm să fiarbă. Când apa începe să clocotească reducem focul și continuăm să fierbem borcanele timp de 45 de minute. Lăsăm borcanele să se răcească în apa în care au fiert, acoperite cu un prosop gros sau un capac pus peste cratiță, apoi le scoatem, le ștergem și le depozităm în cămară sau beci. Bunatate!
Dacă v-a plăcut rețeta, m-ar ajuta mult să o distribuiți pe Facebook sau pe alte rețele de socializare. Nu uitați să mă urmăriți pe Facebook– Facebook , pe Instagram si Pinterest.
De asemenea, vă invit să vă alăturați grupului „Bunătăți din bucătăriile noastre”, unde gătim și ne sfătuim împreună. Vă mulțumesc pentru timpul acordat și vă mai aștept cu drag!
Descoperiți TOATE RETEȚELE MELE DE LA A LA Z aici.
Aici găsiti reţeta clasică pentru ZACUSCĂ DE VINETE.
Iar aici găsţi incă o reţetă delicioasă de zacuscă, ZACUSCĂ DE FASOLE BOABE.
Ingredients
Probabil sa iti placa si:

Leave a Review