
-
Vizualizari8.526
Cu ani buni in urma, am gustat pentru prima data o salata asemanatoare la prietena mea Marieta, care este o foarte buna gospodina. Mi-a placut foarte mult, i-am cerut reteta si de atunci o prepar in fiecare toamna. Este o salata dulce-acrisoara care merge de minune langa o friptura sau o tocanita. Recomand cu drag si aceasta reteta!
Daca probati reteta mea de Salata de legume pentru iarna sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata.
Ingrediente:
- 3,5 kg gogosari
- 1 varza alba de aproximativ 1,2 kg
- 1 varza rosie de aproximativ 1 kg
- 1 conopida de aproximativ 1 kg
- 1 kg morcov
- 1 radacina telina de aproximativ 300 g
- 1 l otet din vinde 9°
- 250 ml ulei (optional)
- 350-400 g zahar
- 5-6 linguri cu sare de muraturi
- piper macinat
Mod de preparare:
Desfacem conopida in buchetele mici si o spalam cu atentie pentru ca se mai intampla uneori sa se ascunda viermisori sau alte insecte. Va sfatuiesc sa o puneti intr-un lighean sau alt vas mare, turnati apa rece cat sa treaca peste ea, apoi adaugati 1-2 linguri cu otet. O vom lasa asa cam jumatate de ora. Dupa acest timp o clatim sub jet de apa rece, o punem in strecuratori si o lasam la scurs..
Spalam gogosarii, ii lasam sa se scurga, apoi ii stergem de apa. Ii taiem in jumatati si ii curatam de cotoare si seminte. Indepartam orice pata sau urma de stricaciune, apoi ii taiem fideluta.
Indepartam primele frunze, care de regula sunt mai palite/deteriorate, de pe varza alba si rosie. Taiem fiecare varza in doua sau in patru bucati, apoi tocam fiecare bucata cat de fin putem.
Curatam si spalam morcovul si telina, le stergem de apa si le dam pe razatoarea cu orificii mari.
Amestecam toate legumele intr-un vas mare.
Punem otetul, uleiul(daca folositi), zaharul si sarea la fiert intr-un vas pe foc mic. Lasam sa fiarba pana sarea si zaharul se dizolva, apoi turnam acest lichid, asa fierbinte, peste legume.
Adaugam piper macinat dupa gust si lasam la macerat 24 de ore. Acoperim vasul cu folie alimentara sau un capac. In acest interval avem grija sa amestecam de cateva ori in salata. Spre sfarsit gustam salata si daca este nevoie mai putem adauga sare, piper sau zahar…. dupa gustul fiecaruia.
A doua zi sterilizam borcanele si capacele acestora (vezi aici cum se procedeaza), apoi punem salata in ele cu zeama cu tot. Mie mi-au iesit aproximativ 20 de borcane de 370 ml. Le inchidem etans cu capace si le depozitam la loc racoros. Este tare buna langa o friptura sau o tocanita.
Daca locul unde veti depozita borcanele cu salata nu este racoros, puteti sa adaugati la fiecare borcan de 400 ml 4-5 betisoare de hrean de marimea unui bat de chibrit. Spor in bucatarie si nu numai! 🙂
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie. Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu….rubrica de comentarii este mai jos. In felul acesta imi rasplatiti munca. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare.
Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile de Facebook– Facebook , pe Instagram si Pinterest. Va astept cu drag si in grupul „Bunatati din bucatariile noastre” sa gatim si sa ne sfatuim impreuna. Va multumesc pentru vizita si va mai astept oricand, cu mare drag!
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.

Aici gasiti reteta pentru SALATA DE GOGONELE (PENTRU IARNA)
Ingredients
Probabil sa iti placa si:

Recipe Reviews