
- Vizualizari1.293
Aceasta Pasca cu umplutura de smantana este un deliciu. Are aluat pufos de cozonac si umplutura bogata, aromata, cremoasa si delicioasa. Noi o iubim, sper sa va cucereasca si pe voi.

Daca probati reteta mea de Pasca cu umplutura de smantana sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata
.
Ingrediente
Aluat:
- 250 g faina tip 000
- 50 g zahar(2 linguri)
- 2 galbenusuri
- 100 ml lapte
- 4 g drojdie uscata(1 lingurita)
- 50 ml ulei
- coaja de la o lamaie
- esente dupa gust
- un varf cutit de sare
sau 500 g aluat de cozonac(reteta aici)
Pentru uns:
- un galbenus amestecat cu 2 linguri lapte
Umplutura:
- 300 g smantana minim 20% grasime
- 100 g zahar(4 linguri)
- 3 oua separate
- 50 g faina(2 linguri)
- 50 g stafide
- coaja de la o lamaie
- esenta de vanilie dupa gust
- un varf cutit de sare
Mod de preparare
Aluat:
Punem galbenusurile intr-un bol, presaram sarea peste ele si le batem cu furculita. Le lasam deoparte pana pregatim restul ingredientelor.
Cernem faina de doua ori in bolul in care vom pregati aluatul si amestecam drojdia in ea. Drojdia uscata o putem inlocui cu 10-12 g drojdie proaspata pe care o vom freca cu ¼ lingurita cu zahar ca sa se lichefieze. Incalzim laptele intr-o craticioara si adaugam zaharul. Amestecam pana acesta se dizolva, apoi oprim focul de sub craticioara si lasam sa se racoreasca. Cand se racoreste(sa aiba in jur de 40°C) adaugam galbenusurile, aromele preferate si coaja de lamaie. Facem o adancitura in mijlocul fainii si adaugam treptat compozitia lichida amestecand cu lingura atat cat se poate. Daca folosim drojdie proaspata o adaugam si pe ea. Incepem sa framantam cu mana pana se incorporeaza toate ingredientele si aluatul “se aduna” intr-o bila. Daca aluatul este prea tare mai adaugam putin lapte caldut, iar daca este prea moale mai punem putina faina…. depinde de gradul de umiditate al fainii pe care o folosim. Rasturnam aluatul pe blatul uns cu ulei si incepem sa il farmantam 15-20 de minute. Ungem din cand in cand mainile cu ulei si framantam aluatul aducand marginile catre centru. In timp ce framantam vom folosi cei 50 ml ulei. Cand este gata, punem din nou aluatul in bol, acoperim bolul cu folie alimentara sau cu un prosop si-l lasam la crescut la loc cald pana isi dubleaza volumul.
Umplutura:
Vom folosi smantana cu cel putin 20% grasime, smantana acrisoara pe care o mancam cu branza si mamaliguta, nu smantana de gatit. Eu am folosit smantana la galetusa de 1 kg de la Lidl.
Punem smantana intr-un bol incapator impreuna cu galbenusurile, esenta si coaja de lamaie, apoi amestecam cu o spatula de bucatarie pana la omogenizare. Adaugam si stafidele. Daca doriti puteti pune mai multe stafide sau aromele care va plac.
Peste albusuri punem putina sare si le mixam spuma, apoi adaugam zaharul in doua transe si mixam bine de fiecare data pana zaharul se dizolva complet si se formeaza o bezea. Adaugam bezeaua in bolul cu gabenusuri si cernem deasupra cele 50 g de faina. Cu o spatula de bucatarie incoroporam bezeau si faina, cu miscari largi de jos in sus.
*
Rasturnam aluatul crescut pe blatul uns cu ulei, il framantam putin cat sa iasa aerul din el, apoi il impartim in doua parti egale. Din jumatate intindem o foaie rotunda pe care o punem intr-o forma (diametrul de 26 cm) tapetata cu hartie de copt. Inainte de a tapeta forma sa o udati in interior ca sa se aseze hartia mai bine in ea. Daca aluatul are tendinta sa se stranga il apasati cu palmele/degetele in tava. Din cealalta jumatate facem doua snururi lungi de aproximativ 80 cm fiecare pe care le rasucim/impletim intre ele. Asezam impletitura in jurul foii din tava si o sigilam la capete. Luam cu lingura din umplutura si o distribuim uniform peste foaia din tava. Ungem aluatul/impletitura cu galbenus si dam tava la cuptorul preincalzit la foc mediu(180°C) pentru aproximativ 50 de minute sau pana pasca se rumeneste frumos. Pasca nu este nevoie sa mai stea la crescut cum stau cozonacii dupa ce ii formam.
Cand este gata, scoatem pasca din cuptor si o lasam in forma pana se raceste bine ca sa se taie frumos.Cand se raceste o scoatem din forma o asezam frumos pe un platou, o feliem si o impartim cu cei dragi. Daca doriti, o puteti pudra cu zahar pe deasupra, sau ii puteti face o cruce din stafide.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie. Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu….rubrica de comentarii este mai jos. In felul acesta imi rasplatiti munca. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare.
Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile de Facebook– Facebook, pe Instagram si Pinterest. Va astept cu drag si in grupul „Bunatati din bucatariile noastre” sa gatim si sa ne sfatuim impreuna. Va multumesc pentru vizita si va mai astept oricand, cu mare drag!
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.
























Leave a Review