Gem de prune

  • Vizualizari
    2.888

Gemul de prune se prepara usor si este nelipsit din camara noastra. Este printre preferatele mele la categoria gemuri si il folosesc la diverse deserturi sau il savuram intins pe felii de paine alaturi de un ceai cald.




Daca probati reteta mea de Gem de prune sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata .

Ingrediente:

  • 5 kg prune
  • 1,5- 2 kg zahar
  • sucul de la o lamaie mai mare






Mod de preparare:

Spalam prunele si le lasam la scurs in strecuratoare. Cand sunt bine scurse le rupem in doua si le scoatem samburii. Daca doriti le puteti taia in bucati mai mici. Punem prunele intr-o cratita( una care nu lipeste), in straturi alternative cu zaharul. Daca prunele sunt foarte dulci se poate pune doar 1,5 kg zahar. Adaugam si sucul de lamaie. Acoperim cratita cu capac si o lasam asa peste noapte ca prunele sa-si lase zeama.
A doua zi ne ocupam de sterilizarea borcanelor: le spalam cu apa calda si detergent de vase, le clatim bine, apoi le asezam pe o tava fara sa se atinga intre ele si fara sa le inchidem cu capace. Capacele le vom pune la uscat doar dupa ce inchidem cuptorul. Punem tava cu borcanele in cuptor la foc mic(aprindem cuptorul dupa ce introducem tava) pentru 15-20 de minute, apoi inchidem cuptorul(acum punem si capacele in tava) si le llasam in cuptor sa se raceasca. Din ingredientele mentionate mi-au iesit 12 borcanele de 370 ml cu gem, va spun asta ca sa stiti cam cate borcane sa aveti pregatite.
Amestecam in oala cu prune si o punem la fiert pe foc mediu. Cand incepe sa fiarba reducem putin focul. Inlaturam spuma care se formeaza deasupra prunelor, iar pe masura ce gemul se ingroasa amestecam mai des in el insistand pe fundul cratitei. Eu am fiert gemul o ora si jumatate deoarece cratita pe care am folosit-o a fost mai inalta si gemul a scazut mai greu. Timpul de fierbere poate varia in functie de cat de zemoase sunt prunele sau cat de larga este cratita in care le fierbem. Nu trebuie sa exageram cu fiertul deoarece gemul se va inchide la culoare si isi va schimba gustul. Gemul meu era destul de lichid cand l-am pus in borcane, dar a doua zi s-a inchegat si a fost perfect. Dupa gustul fiecaruia se pot adauga la sfarsit vanile, rom sau nuci. Eu l-am lasat simplu.
Punem gemul fierbinte in borcane si pe masura ce le umplem le inchidem imediat cu capace si le intoarcem cu gura in jos. Le lasam sa stea pe capac 15 minute (in acest timp se va creea vaccum in borcan), dupa care le intoarcem in pozitia normala. lle acoperim cu o patura sau un prosop gros si le lasam pana in ziua urmatoare sa se raceasca lent. La final etichetam borcanele si le depozitam in camara. Simplu si bun…ca ACASA!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie. Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu, rubrica de comentarii este mai jos. In felul acesta imi rasplatiti munca. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare.
Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile de Facebook– Facebook , pe Instagram si  Pinterest. Va astept cu drag si in grupul „Bunatati din bucatariile noastre” sa gatim si sa ne sfatuim impreuna. Va multumesc pentru vizita si va mai astept oricand, cu mare drag!
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.
Aici gasiti reteta pentru DULCEATA  AROMATA DE GUTUI.Iar aici gasiti reteta pentru GALUSTE CU PRUNE.


Ingredients

    Probabil sa iti placa si:

    Recipe Reviews

    • Gicuța

      Cu drag, ma bucur ca v-a placut. O zi frumoasa!

    Leave a Review

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *