
-
Vizualizari25.908
Gemul de gutui este unul dintre cele mai aromate gemuri. Poate fi servit cu unt si paine sau poate fi folosit cu succes la diverse deserturi. Dupa gustul si dorinta fiecaruia se pot adauga in gem zahar vanilat sau baton de vanilie. Eu nu am pus nicio aroma, l-am lasat asa natural…cu aroma lui de toamna .
Daca probati reteta mea de Gem de gutui sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata.
Ingrediente:
- 2 kg gutui ( cantarite dupa curatare)
- 1,5 kg de zahar
- 750 ml de apa
- sucul de la o lamaie
Mod de preparare:
Pentru inceput ne ocupam de borcanele in care urmeaza sa punem gemul: le spalam cu apa si detergent si clatim bine, apoi le asezam intr-o tava fara sa se atinga intre ele. Punem tava cu borcanele(10-11 borcane de 370 ml) in cuptor si il aprindem la foc mic. Sterilizam borcanele in jur de 20 de minute, apoi inchidem flacara cuptorului si punem in tava cu borcane si capacele acestora spalate in prealabil. Le lasam in cuptorul cald pana se racesc si terminam gemul de facut.
Spalam gutuile, le stergem si le curatam de coaja si cotor. Le dam pe razatoarea cu orificii mari. Punem apa cu zaharul la fiert intr-o oala (cratita) cu peretii grosi si lasam sa fiarba 15-20 de minute sau pana se formeaza un sirop. Daca doriti puteti reduce cantitatea de zahar. Adaugam gutuile si fierbem gemul la foc mic avand grija sa amestecam mai des ca sa nu se lipeasca de fundul vasului. Lasam gemul sa fiarba pana scade si capata o culoare rosiatica. Nu trebuie fiert prea mult pentru ca dupa racire se va ingrosa destul de tare. Eu l-am fiert intr-o oala de tuci si a durat aproximativ 50 de minute, daca il fierbeti intr-un vas mai larg gemul ar trebui sa fie gata mai repede. La jumatatea fierberii adaugam sucul de lamaie. Punem gemul fierbinte in borcane si pe masura ce le umplem le inchidem imediat cu capace si le intoarcem cu gura in jos. Le lasam sa stea pe capac 15 minute (in acest timp se va creea vaccum in borcan), dupa care le intoarcem in pozitia normala. Le acoperim cu o patura sau un prosop gros si le lasam pana in ziua urmatoare sa se raceasca lent. Etichetam borcanele si le punem pe raftul din camara sau beci. La iarna ne vor prinde tare bine. Consumati cu moderatie si nu uitati: mancam ca sa traim, nu traim ca sa mancam .
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie. Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu….rubrica de comentarii este mai jos. In felul acesta imi rasplatiti munca. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare.
Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile de Facebook– Facebook , pe Instagram si Pinterest. Va astept cu drag si in grupul „Bunatati din bucatariile noastre” sa gatim si sa ne sfatuim impreuna. Va multumesc pentru vizita si va mai astept, oricand, cu mare drag!
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.
Ingredients
Probabil sa iti placa si:

Recipe Reviews