
- Vizualizari81.117
Dulceața de gutui ne place mult datorită aromei și texturii ei deosebite. O folosesc la diverse deserturi sau pur și simplu o mâncăm pe felii de pâine unse cu unt.
Aș fi foarte bucuroasă dacă ați încerca reţeta pentru Dulceața de gutui sau oricare dintre rețetele mele! Veniți să îmi spuneți cât de mult v-au plăcut! Orice sfat sau sugestie este apreciată! Cred cu tărie că învățăm continuu unii de la alții, așa că vă încurajez să împărtășiți orice idee aveți.
Ingrediente:
- 2 kg de gutui cântărite după curățare
- 1,5 kg zahăr
- 700 ml apă
- zeama de la 2 lămâi
Mod de preparare:
Mai întâi, ne ocupăm de sterilizarea borcanelor: le spălăm cu apă și detergent de vase, apoi le clătim bine și le așezăm într-o tavă, fără să se atingă între ele. Punem tava cu borcanele în cuptor și îl aprindem la foc mic. Lăsăm cuptorul pornit în jur de 20 de minute, apoi îl oprim. Punem în tava cu borcane și capacele acestora, spălate în prealabil. Le lăsăm în cuptorul cald până se răcesc și terminăm dulceața de făcut.
Spălăm gutuile, le ștergem și le curățăm de coajă și cotor. Avem grijă să îndepărtăm și partea mai tare din interior. Punem apa cu zahărul la fiert într-o oală (cratită) cu pereții groși și lăsăm să fiarbă 15-20 de minute sau până se formează un sirop. În general, la dulcețuri, se pun cantități egale de fructe și zahăr, dar cine dorește poate reduce cantitatea de zahăr, cum am făcut eu.
Cât timp siropul fierbe, tăiem gutuile în cubulețe. Pe măsură ce le tăiem, le stropim cu zeama de lămâie ca să nu se oxideze prea mult. Adăugăm gutuile în sirop și le fierbem la foc potrivit, având grijă să amestecăm periodic în ele. Lăsăm dulceața să fiarbă până mai scade… vom observa că gutuile capătă o culoare ușor roșiatică. Nu trebuie să scadă prea mult pentru că după răcire se va îngroșa destul. Eu am fiert-o aproximativ 40 de minute.
Când dulceața este gata, o punem fierbinte în borcanele pregătite dinainte. Pe măsură ce le umplem, le sigilăm cu capace și le întoarcem cu fundul în sus ca să facă vid. După un sfert de oră, le ridicăm în poziția normală și le acoperim cu un prosop gros. Le lăsăm să se răcească complet, apoi le depozităm pe raftul din cămară/pivniță. Din cantitățile menționate, mi-au ieșit 9 borcănele de 370 g și un borcan de 450 g. Deliciu de toamnă!
Update: În mod obișnuit, când facem dulcețuri, trebuie să ștergem tot timpul marginile interioare ale cratiței cu un burete nou, îmbibat în apă și stors bine, și să înlăturăm spuma care se formează deasupra…. De data asta nu am făcut-o, iar cu toate acestea dulceața mea a ieșit grozav de bună și nu s-a zaharisit. Am mai avut un borcănel rămas cu dulceață făcută acum trei ani, ce-i drept dulceața s-a mai închis la culoare, dar aroma și gustul au rămas la fel. Spor la făcut bunătăți!
Am atașat mai jos câteva fotografii din timpul preparării, alături de două rețete suplimentare pentru inspirație.
Dacă vă încântă rețeta, vă rog să-mi spuneți lăsând un comentariu chiar aici, sub articol. Așa îmi arătați aprecierea pentru munca depusă și știu ce anume vă place cel mai mult.
De asemenea, m-aș bucura enorm dacă ați distribui rețeta pe Facebook sau pe alte rețele de socializare!
Vă invit să mă urmăriți și pe:
Vă aștept cu drag și în grupul „Bunătăți din bucătăriile noastre”, să gătim și să ne sfătuim împreună. Vă mulțumesc pentru vizită și vă mai aștept oricând, cu mare drag!
Aici găsiți TOATE RETEȚELE MELE DE LA A LA Z.
Aici găsiţi reţeta pentru PELTEA DE GUTUI.
Iar aici găsiţi reţeta pentru LICHIOR DE GUTUI.








Recipe Reviews