
-
Vizualizari16.772
La aceasta reteta de dulceata am folosit gutuile cu coaja cu tot si a iesit foarte buna si aromata. Am taiat gutuile in cuburi mai maricele care aproape ca s-au confiat in sirop. Este o dulceata cu o textura foarte placuta si parfum de toamna.
Daca probati reteta mea de Dulceata aromata de gutui sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata.
Ingrediente:
- 1,5 kg gutui curatate de cotor
- 1 kg zahar
- 500 ml apa
- 1 lamaie cu coaja cu tot
- zeama de la o lamaie
Mod de preparare:
Spalam foarte bine gutuile indepartand puful, apoi le lasam la scurs. Punem intr-un vas cca 1,5 l apa rece impreuna cu o lamaie feliata…stoarcem feliile de lamaie in vasul cu apa, apoi le punem si pe ele acolo. Taiem fiecare gutuie in jumatate, scoatem cotorul, apoi fiecare jumatate o taiem in felii potrivite ca marime. Indepartam partea lemnoasa dupa fiecare felie de fruct. Taiem feliile in cubulete mai maricele si le punem direct in vasul cu apa si lamaie. In felul acesta gutuile oxideaza mai putin. Este prima data cand las si coaja pe bucatile de gutui, dulceata a iesit mult mai aromata.
Punem zaharul si apa intr-o cratita cu fundul si peretii mai grosi, apoi o asezam pe foc mediu. Amestecam pana se dizolva tot zaharul avand grija sa nu il caramelizam…deci pana este gata stam langa cratita si amestecam . Cand siropul incepe sa fiarba( nu trebuie sa se ingroase), sa fac mici bule, punem gutuile taiate pe care le vom scoate inainte din apa si le vom lasa la scurs intr-o strecuratoare. Adaugam si sucul de la o lamaie, amestecam in cratita, reducem focul la mic si lasam gutuile sa fiarba un sfert de ora dupa primul clocot. Dupa acest timp luat cratita de pe foc, o acoperim cu un prosop de bucatarie (nu capac) si lasam gutuile sa isi mai traga din sirop cel putin 12 ore. Eu am facut aceasta operatiune seara si am continuat a doua zi pe la pranz. A doua zi spalam si clatim bine borcanele (6-7 borcane de 370 ml) si capacele acestoara, apoi le sterilizam 15-20 de minute in cuptor. Procedeul de sterilizare a borcanelor il gasiti aici.
Acum putem continua prepararea dulcetii: asezam cratita cu gutuile pe foc mediu spre iute si cand dulceata incepe sa fiarba reducem focul. O mai lasam la fiert cam o jumatate de ora sau pana dulceata mai scade si fructele sunt bine patrunse. Timpul de fierbe depinde mult si de vasul in care facem dulceata, dar si de cantitatea pe care o facem. Daca facem dulceata intr-un vas mai larg apa se evapora mai repede si se reduce timpul de fierbere. Daca facem cantitate mai mare de dulceata timpul de fierbere va fi mai mare. Cat timp fierbe dulceata avem grija sa inlaturam spuma care se formeaza si sa stergem din cand in cand marginile interioare ale cratitei cu un burete nou de bucatarie sau o panza curata imbibata in apa si stoarsa bine. Amestecam cu grija ca sa nu tercium prea mult cuburile de fructe. Dulceata nu trebuie fiarta in exces, trebuie sa fie mai lichida ca se mai ingroasa cand se raceste…cand incepe sa isi schimbe culoarea, sa devina mai rosiatica sau portocalie putem sa face proba picaturii: trecem cu lingurita prin dulceata si lasam sa cada ultimile picaturi pe o farfurie curata si perfect uscata. Daca picaturile nu se imprastie, dulceata este gata. Culoarea dulcetii depinde foarte mult de soiul de gutui si de cat timp o fierbem. Oricum dulceata se va mai inchide la culoare in timp ce este pastrata in borcane….pana la urma gustul conteaza, nu? Cand este gata, lasam dulceata sa se racoreasca putin, apoi o punem in borcanele sterilizate si le infiletam cu capacele. Ca sa fiti siguri ca dulceata va tine fara probleme chiar si in camara, recomand sa sterilizati in cuptor si borcanele umplute. Le puneti in tava cuptorului, porniti cuptorul la foc mic( nu incingeti cuptorul inainte, da? ) apoi dupa 15-20 de minute opriti cuptorul si lasati acolo borcanele pana se racesc complet. Cand borcanele se racesc complet le etichetam si le punem pe raftul din camara….nu inaite de a o gusta
. Mie mi-au iesit 6 borcanele de 370 ml…dar mai fac, ca este delicioasa.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie. Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu….rubrica de comentarii este mai jos. In felul acesta imi rasplatiti munca. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare.
Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile de Facebook– Facebook , pe Instagram si Pinterest. Va astept cu drag si in grupul „Bunatati din bucatariile noastre” sa gatim si sa ne sfatuim impreuna. Va multumesc pentru vizita si va mai astept oricand, cu mare drag!
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.
Am facut si a doua tura, cantitate mult mai mare:
Aici gasiti reteta pentru GEM DE GUTUI.
Aici gasiti reteta pentru PELTEA DE GUTUI
Ingredients
Probabil sa iti placa si:

Leave a Review