
-
Vizualizari22.785
Acest aluat cu suc de portocale este aromat si contine ingrediente ieftine si la indemana oricui. Se poate folosi la cozonaci, cornuri, gogosi sau mucenici(sfintisori) copti. Sper sa incercati si voi reteta si sa va placa asa cum ne-a placut noua .

Daca probati reteta mea de Aluat de post cu suc de portocale sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata.
Ingrediente:
- 500 g faina
- 250-275 ml suc de portocale
- 100 g zahar
- 75-100 ml ulei
- un plicutet de 7 g cu drojdie uscata
- coaja de la o portocala si de la o lamaie
- cate o lingurita cu esenta de rom si vanilie
- ½ lingurita sare
Daca doriti ca acest aluat sa il foloziti la cozonac as vrea sa va dau cateva sfaturi: toate ingredientele pe care le vom folosi trebuie lasate de seara in bucatarie la loc caldut. Vom folosi faina superioara tip 000 care are mai mult de 11% proteina.. Peste drojdie nu punem lichide fierbinti, ci doar caldute(35-40°C). Drojdia nu trebuie sa intre in contact direct cu sarea. Mare atentie daca folositi drojdie uscata pentru ca sunt doua tipuri: una activa, care trebuie dizolvata in lapte(suc de portocala) si cealalta este drojdia instant care se amesteca direct in faina….cititi prospectul de pe ambalaj inainte de folosire. Aluatul de cozonac trebuie framantat cel putin o jumatate de ora. Cu cat il vom framanta mai mult, cu atat cozonacul ne va iesi mai pufos. Framantam aducand marginile catre centru, iar in timpul framantarii vom lovi/tranti aluatul de cateva ori de blatul/masa de lucru. Aluatul se poate framanta si la robot…cam 20 de minute. Daca alegem sa ii punem umplutura, nu trebuie sa exageram cu ea. Umplutura in exces face cozonacul sa crape si sa nu mai fie asa pufos. Aluatul trebuie lasat la dospit pana isi dubleaza volumul, chiar si putin mai mult (cca 2 ore). La dospit pentru cca 45 de minute vor sta si cozonacii in tavi inainte de coacere….daca nu sunt dospiti suficient vor crapa la copt.. Daca cuptorul vostru nu coace uniform puteti intoarce/inversa tavile cu cozonaci, dar nu in primele 20 de minute…doar dupa 20 de minute vom deschide usa cuptorului. Eu am copt cozonacii in cuptorul clasic pe gaz. Daca ii coaceti in cuptorul electric setati functia de caldura sus/jos + ventilatie…180°C, iar daca se rumenesc prea repede reduceti temperatura dupa 20 de minute la 170 °C. Daca se rumenesc din primele minute se pot acoperi cu hartie de copt ca sa se coaca bine si in interior…aici depinde mult de cuptorul fiecaruia dintre noi.
Niciodata nu vom taia cozonacul cand este fierbinte…daca nu aveti rabdare asteptati macar sa devina caldut, apoi rupeti din el. Cam atat am avut de spus…daca aveti si voi alte sfaturi le astept cu drag in comentarii. Sa va fie de folos!
Mod de preparare:
Spalam bine portocalele, le stergem cu prosoape de hartie si radem coaja pe razatoarea cu orificii mici…vom rade doar partea portocalie. Eu am folosit coaja de la o singura portocala, restul am pus-o intr-un borcanel, am presarat deasupra zahar si il pastrez in frigider pentru a o folosi la alte deserturi. Daca nu obtineti cantitatea necesara de suc de portocala puteti completa cu apa minerala sau apa plata.
Cernem faina de doua ori intr-un vas mai mare in care vom pregati aluatul si amestecam drojdia granule in ea. Daca folosim drojdie proaspata(avem nevoie de 25 g) o frecam cu ½ lingurita zahar ca sa se lichefieze. Punem intr-un vas pe foc mic sucul de portocale impreuna cu zaharul si sarea. Amestecam pana acesta se dizolva, apoi il dam deoparte si adaugam esentele….puteti folosi ce esente va plac sau ce aveti la indemana. Il lasam sa se racoreasca sa aiba mai putin de 40°C. Facem o adancitura in mijlocul fainii, adugam coaja de citrice si incepem sa turnam treptat compozitia lichida. Daca am ales sa folosim drojdie proaspata o adaugam si pe ea. Amestecam cu lingura atata cat putem, apoi framantam cu mana pana aluatul se aduna intr-o bila. Daca aluatul este prea moale mai putem adauga putina faina(1-2 linguri), iar daca este prea tare mai punem putin lichid…suc de portocale sau apa. Rasturnam aluatul pe masa de lucru unsa cu putin ulei. Il framantat aproximativ 30 de minute adaugand treptat uleiul caldut(ne putem unge palmele cu el cat timp framanatm aluatul). Cand este gata, punem aluatul din nou in vas, acoperim vasul cu folie alimentara sau un prosop curat si il lasam la crescut la loc cald pana isi dubleaza volumul.
Eu am dublat cantitatile deoarece am facut un cozonac mare si o tava cu cornuri pufoase. Au iesit excelente. Cozonacul se rupe in fasii….nu l-am mai lasat sa se raceasca, a fost devorat asa cald, aproape fierbinte.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte trei retete pentru inspiratie. Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu….rubrica de comentarii este mai jos. In felul acesta imi rasplatiti munca. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare.
Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile de Facebook– Facebook , pe Instagram si Pinterest. Va astept cu drag si in grupul “Bunatati din bucatariile noastre” sa gatim si sa ne sfatuim impreuna. Va multumesc pentru vizita si va mai astept oricand, cu mare drag!
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.
Acum sa va arat ce am facut din acest aluat:
Ingredients
Probabil sa iti placa si:


Leave a Review