
- Vizualizari5.550
Pelteaua de gutui este un jeleu frumos colorat, foarte parfumat, dulce si fin. Se poate folosi la diferite deserturi sau se poate consuma intinsa pe felii de paine unse cu unt. Pelteaua de gutui se poate face din gutui intregi, cum am facut eu, sau din coji si cotoare ramase de la prepararea dulcetii.
Daca probati reteta mea de Peltea de gutui sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata.
Ingrediente:
- gutui
- zahar
- lamaie
- zeama de lamaie
- apa
Mod de preparare peltea de gutui :
Prima data vom steriliza borcanele, aici am explicat cum se procedeaza.
Spalam gutuile si le lasam la scurs. Punem intr-o oala apa rece si o lamaie taiata in felii. ….eu am avut 2 kg de gutui cantarite inainte de curatare si am pus aproximativ 2,4 litri de apa. Taiem gutuile in felii, si pe masura ce le taiem le punem in oala pregatita mai inainte. Nu indepartam coaja si cotoarele, doar le curatam de eventualele stricaciuni. Eu am lasat si o parte din seminte. Apa din oala trebuie sa acopere fructele. Punem oala pe foc mediu si lasam sa fiarba pana gutuile se inmoaie si furculita intra cu usurinta in ele…cam un sfert de ora a durat la mine. Cand sunt fierte, punem intr-o strecuratoare mare o panza curata sau o bucata de tifon impaturit in mai multe straturi si strecuram zeama. O masuram, o punem in oala si adaugam 800 g zahar la fiecare litru de lichid(zeama). Mie mi-a ramas cam 2 litri de lichid si am pus 1,6 kg zahar. Asezam oala pe foc potivit si amestecam pana se dizolva zaharul. Punem cam 3 linguri cu zeama de lamaie, apoi reducem focul si fierbem siropul pana se ingroasa. Pe parcursul fierberii inlaturam spuma care se formeaza ori de cate ori este nevoie…in felul acesta pelteaua va iesi limpede, clara. Vom observa pe parcurs ca pelteaua isi va schimba treptat culoarea….galbui, rozalie, iar la final va avea o culoare mai inchisa…mie mi-a iesit un rubiniu, dar culoarea poate diferi in functie de fructele pe care le vom folosi. Cat timp fierbe siropul/pelteaua ne apucam si de prepararea gemului/marmeladei de gutui, daca apasati aici gasiti reteta. Acum revenim la pelteaua noastra 🙂 …..ca sa ne dam seama cand este este gata facem “testul picaturii”: trecem cu o lingura prin sirop si lasam sa cada pe o farfurie ultimile picaturi. Daca picaturile sunt ferme si nu se imprastie, pelteaua este gata….daca nu, continuam sa o fierbem si repetam testul dupa 5-10 minute. Cand este gata, punem pelteaua ferbinte in borcane si inchidem borcanele cu capac. Invelim borcanele cu un prosop gros sau o patura si le lasam sa se raceasca lent, apoi le depozitam in camara sau intr-un loc mai racoros. A iesit atat de rafinata… deliciu garantat!
Am atașat mai jos câteva fotografii din timpul preparării, alături de două rețete suplimentare pentru inspirație.
Dacă vă încântă rețeta, vă rog să-mi spuneți lăsând un comentariu chiar aici, sub articol. Așa îmi arătați aprecierea pentru munca depusă și știu ce anume vă place cel mai mult.
De asemenea, m-aș bucura enorm dacă ați distribui rețeta pe Facebook sau pe alte rețele de socializare!
Vă invit să mă urmăriți și pe:
Vă aștept cu drag și în grupul „Bunătăți din bucătăriile noastre”, să gătim și să ne sfătuim împreună. Vă mulțumesc pentru vizită și vă mai aștept oricând, cu mare drag!
Aici găsiți TOATE RETEȚELE MELE DE LA A LA Z.









Aici gasiti reteta pentru DULCEATA DE GUTUI.
Iar aici gasiti reteta pentru COMPOT DE GUTUI.









Recipe Reviews